Gebruik altijd https

Je kan dit makkelijk met vrienden afspreken. Zeg bijvoorbeeld dat je alles wat je gaat zeggen omdraait (van achter naar voor bijvoorbeeld):
‘Ik ben je vriend’ . wordt dan . ‘Ki neb ej dneirv’
Je zal zien dat je andere klasgenoten vaak niet weten wat je bedoelt, maar je vriend zal dit wel begrijpen.
Zo werkt dit ook op internet. Alleen hebben ze het daar veel veiliger en dus ook moeilijker gemaakt.[/cq_vc_accordion_item][cq_vc_accordion_item accordiontitle=”Tips van PaSMaN”]Je merkt het al, encryptie en het gebruik van https websites is een pak veiliger dan gewone http websites. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk nakijkt of een website een https website is. Als dit niet zo is, heeft dit niet direct slechte gevolgen, maar let dan wel beter op de risico’s.
Als je ergens gegevens moet delen, of online betalingen uitvoert, doe dit dan ook nooit als het geen https website is. Je wil tenslotte toch niet dat er iemand kan meekijken naar je betaling en zo misschien net de gegevens kan zien die hem toegang kunnen geven tot jouw persoonlijke rekeningen.[/cq_vc_accordion_item][/cq_vc_accordion]
Gebruik https bij online betalingen en aanmelden op een website
Wil je aanmelden op een website of wil je jouw online aankoop betalen probeer er dan zeker van te zijn dat dit op een veilige manier gebeurt.
Ga altijd na of het doorsturen van jouw gegevens op een correcte manier gebeurt. Als je linksboven in de adresbalk een groen slotje kunt terugvinden en er https:// voor het adres staat dan kan je er van uitgaan dat het veilig is.
Is dit niet het geval kijk dan even na of je voor het adres https kunt zetten, dan kan je alsnog je aankoop verder zetten. Zo niet dan kan je best een andere winkel zoeken want alle gegevens die je doorstuurt zoals gebruikersnaam, wachtwoord en bankgegevens kunnen gemakkelijk onderschept worden.
Koop dus niets op een website zonder https.
Let ook steeds op dat de website waarop je je aankopen doet, of de website waarnaar je wordt doorgestuurd voor de betaling, wel degelijk de websites zijn die je verwacht. Een bank of een webshop veranderen niet zomaar hun website. Dus indien je het niet vertrouwd, kijk dit dan zeker na.
Hoe? Is er bijvoorbeeld van jouw bank een nieuwsbrief of email gekomen dat men mobielbankieren ging veranderen? Of doe de check van het domein. Hoe je dit doet? Dit lees je hier.