Bescherm de privacy van kinderen

Met de huidige digitalisering werkt dit zo niet meer. Het delen van deze foto blijft niet beperkt tot een gekende groep van familie en vrienden, maar gaat vaak verder. Ook blijft deze foto na het delen hangen en kan iedereen er mee doen wat hij/zij wil. De foto verdwijnt dus niet meer. Men zegt vaak dat het internet niet vergeet, en dit is ook zo.
Je zal deze foto dus voor de rest van je leven kunnen tegenkomen en mensen die het goed bedoelen, maar ook diegene die minder goede bedoelingen hebben kunnen hier mee doen wat ze willen. Denk dus eens na of je zoon of dochter echt moet geconfronteerd worden met de foto van toen ze 2 waren en naakt in de tuin in het zwembad speelden op zijn/haar eerste sollicitatie gesprek.[/cq_vc_accordion_item][cq_vc_accordion_item accordiontitle=”Mijn vriendengroep is toch besloten op sociale media?”]Vaak hoor je mensen dit zeggen: “Maar in mijn groep zitten enkel mensen die ik ken.” Maar stel je eens volgende vragen:
- Ben ik de enige die mensen kan toevoegen?
- Ben ik zeker dat, wat daar wordt gepost, door niemand wordt gedeeld met anderen?
- Is iedereen in deze groep nog steeds zo’n goede vriend als in het begin, of zijn er al enkele ‘kennissen’ geworden?
- ….
Je zal dus zien dat je veel minder onder controle hebt dan je zelf denkt.[/cq_vc_accordion_item][cq_vc_accordion_item accordiontitle=”Wat zijn de voorwaarden van het platform waarop je post?”]Gaan deze platformen zoals Instagram en Facebook correct om met mijn gegevens? Maar ook met portretrechten en auteursrechten? Het zijn gratis apps en deze moeten ergens hun geld mee verdienen. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit dus de foto’s zijn die jij plaatst. Deze platformen zullen niet deze functies hebben als hier geen goede reden achter zit. Wees er dus maar zeker van dat de informatie van deze foto’s zal worden gebruikt voor andere doeleinden.[/cq_vc_accordion_item][cq_vc_accordion_item accordiontitle=”Tips van PaSMaN”]Wat je vandaag een goed idee vindt, is dit vaak morgen niet meer. Houd hier rekening mee en denk steeds aan hoe je kind je nu en later zal voelen. Als hij/zij niet graag heeft dat je dit deelt doe dit dan ook niet. Desnoods houd je de foto offline en laat je hem aan de familie zien op het verjaardagsfeest.
Dus beschouw je kind ook als iemand met een menig en maak dit bespreekbaar als ze een bepaalde leeftijd hebben. Vaak merk je al dat je kinderen van 5 jaar bepaalde informatie kan bijbrengen, en naarmate ze ouder worden kan je meer en meer informatie verschaffen hoe ze hier mee om gaan. Vraag dus zeker ook hun mening of zij ook blij zijn met die leuke foto van hen, zodat jij die met een gerust hart kan delen.[/cq_vc_accordion_item][/cq_vc_accordion]
Die schattige kinderfoto’s op sociale media kunnen toch geen kwaad?
Als trotse ouder is het heel begrijpelijk dat je schattige foto’s van je pasgeboren baby of je snoezige peuter met de wereld wilt delen via Instagram of Facebook. Het is tenslotte een zeer eenvoudige manier om snel al je vrienden en familie te bereiken. Maar is dat wel zo verstandig? Wij geven enkele redenen waar je aan moet denken en het misschien niet moet doen.
- Social media zijn niet privé!
Ook al deel je foto’s in een besloten groep of stuur je ze naar iemand individueel, nadien heb je totaal geen controle wat er met de foto’s van je kind gebeurd. Je volgers kunnen met de foto’s doen wat ze willen. Niet dat je vrienden niet te vertrouwen zijn, maar durf jij met zekerheid zeggen dat je je honderden volgers allemaal zo goed kent en dat je nog zeker bent dat er niemand in die groep zit die je zelf niet uitnodigde?
Daarnaast kunnen instellingen van groepen op sociale media vaak worden aangepast door meerder beheerders en vaak ben jij niet de enige die mensen kan toevoegen of verwijderen. Als tevens iemand zijn instellingen niet goed heeft staan of er niet zoveel aandacht voor heeft, kan dit al snel leiden tot meer zichtbaarheid dan je zelf verwachtte.
- Je kind wordt ooit volwassen.
Zolang je kind minderjarig is ben jij als ouder of voogd verantwoordelijk over wat kan en niet op sociale media. Maar de acties die je neemt blijven niet beperkt tot de minderjarigheid van je kind. Ooit groeien ze op en worden ze volwassen, zijn ze dan nog even tevreden met de foto’s die je deelde en die nu verspreid zijn over het internet?
Meer en meer worden mensen ook opgezocht door bijvoorbeeld toekomstige werkgevers. Als al deze foto’s dan zichtbaar komen zijn er vaak wel enkele beelden die een vertekenend beeld geven over je kind of de volwassenen die hij nu is geworden. Dus denk eerst even goed na of dit op langere termijn wel zo verstandig is.
- Sociale media verkrijgen, door hun voorwaarde, het publicatie recht van jouw foto’s.
So what, zou je denken, wat maakt het uit? Heel wat! Sociale media kunnen foto’s gebruiken voor andere doeleinden dan deze bedoeld zijn. Meer nog, sociale media beschikken over de grootste beelden bank van de wereld die toegankelijk is voor andere. Hierdoor kan het wel eens zijn dat je foto ineens gebruikt wordt buiten zijn context of doel. Door hun algemene voorwaarden zullen zij de verantwoordelijkheid volledig afschuiven en sta je er dus alleen voor om te voorkomen dat je foto nog verder wordt (mis)bruikt.
- Internet vergeet niet.
Door onze nieuwe wetten op gegevensbescherming kunnen we organisaties dwingen onze informatie te verwijderen. Maar sociale media werken door gegevens en posts van elkaar te delen, te gebruiken, aan te passen en te liken. Hier kan je veel moeilijker tegen optreden, dus wordt het best wel moeilijk om bepaalde (of alle) gegevens die je wil verwijderen te laten verwijderen. Het spoor dat je nalaat blijft dus vaak voor altijd bestaan op dit wereld wijde web.
- Wat vandaag leuk lijkt, kan morgen gênant zijn.
Jouw idee van schattig en leuk zal veranderen in de toekomst, maar zeker dit van je kind. Stel je maar eens voor dat hij of zij naar het middelbaar gaat, en telkens die foto terug tegenkomt van zijn eerste vaste maaltijd in zijn pamper op een zomerdag. Wat vroeger leidde tot schattige reacties zal nu misschien uitmonden in pesterijen.
- Je brengt de veiligheid van jezelf en je kind in gevaar.
Voor iemand die kwade bedoelingen heeft, is het niet heel moeilijk om uit kinderfoto’s zinvolle informatie te halen: waar je kind naar school gaat, naar welke sport je kind gaat, …. Als het die informatie linkt met andere publieke info, de datum van een schoolfeest bijvoorbeeld, zou het weleens kunnen dat je zo de deur open zet voor inbrekers. Als je dan toch deze foto’s van de vakantie of het kamp wil delen, zorg er dan voor dat de plek niet herkenbaar is, of post de foto’s na de vakantie als je al terug thuis bent. Zorg ook dat gps (locatie data) af staat of dat de datums verwijderd zijn. Als je zaken deelt, deel dit dan slim.
- Als ouder bepaal jij de standaard voor je kind.
Als je als ouder zelf veel informatie met de wereld deelt, hoef je niet te schrikken dat je kind dat normaal zal vinden en het ook zal doen. Als je hier bijkomend geen aandacht aan besteed voor je privacy, veiligheid of misbruik, dan zal je dit ook zo aanleren aan je kind(eren). Onze wereld zal niet stoppen met digitaal te ontwikkelen en de toekomst zal enkel nog meer producten brengen die aan het internet gekoppeld zullen worden of kunnen worden. Als we niet dringend leren hier voorzichtig mee om te gaan, komen we op een punt waarin het internet ons beter kent dan wij onszelf kennen en zal het internet onze toekomst voorspellen en onze dag controleren. We zijn hier vandaag al dichter bij dan ooit. Dus meer dan ooit geldt de booschap voorzichtig en behouden zijn.