News & Events

Safer Internet Day of de dag van het veiligere internet is een belangrijke dag in de digitale wereld. Deze dag, georganiseerd door de Europese Commissie, vindt plaats op 5 februari 2019 en wil aandacht vragen voor de gevaren van het internet voor groot en klein. We leven, leren en werken vandaag in een wereld waarbij we beschikken over de grootste bibliotheek aller tijden, het internet.

Dit brengt ons grote voordelen en maakt ons leven en leren vaak makkelijk. Door de vele zoekrobots, kennisplatformen en communicatiemiddelen kunnen we in een fractie van de tijd beschikken over informatie waar we vroeger dagen, maanden of jaren naar moesten zoeken. Al deze informatie ligt vandaag voor het grijpen. Maar op internet vinden we ook andere zaken, zoals spelletjes of sociale media waarin vele gegevens van onze vrienden, kennissen of familie worden gedeeld.

Dit doen we vandaag niet enkel op onze computer, we hebben slimme telefoons, apps, wearables (draagbare toestellen zoals stappentellers) maar ook onze auto’s en zelfs keukentoestellen kunnen via internet gegevens uitwisselen en met elkaar communiceren. Dit maakt ons leven makkelijker en we maken hier terecht dankbaar gebruik van.

Maar vaak vergeten we de keerzijde van de medaille. Op dit internet gebeuren ook handelingen die niet correct zijn, er zijn ook mensen te vinden op het internet die slechte bedoelingen hebben en waarvoor onze gegevens belangrijk en waardevol zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan een bankkaart en pincode. Als je deze kan bemachtigen is het een klein kunstje om toegang te verschaffen tot de bankrekening van deze persoon. Of die foto, die door een vriend(in) werd getrokken op een moment dat je het liever niet had.

Deze dag wil hier aandacht voor vragen. Door zelf aandachtiger te zijn en meer op te letten van wat je doet en hoe je dit doet, kan je al veel voorkomen. Ik, PaSMaN, werk hier ook graag aan mee. Onze website kan je helpen met tips om je beter te beveiligen en je voorzichtiger te maken wanneer je gebruik maakt van het fantastische internet.

Kijk zeker eens op https://www.saferinternetday.org/web/sid/home


Arne Defurne

Arne Defurne

Als Privacy en Security expert volg ik dagelijks de evoluties rond de bescherming van onze eigen gegevens. Veel aandacht gaat hier naar kwetsbare groepen zoals kinderen of personen met beperktere technische kennis of ervaring. Hopelijk kunnen we hen via PaSMaN bereiken en de nodige tips geven om in de toekomst een beter en veiliger digitaal level op te bouwen.

Pin It on Pinterest