News & Events

Online betalingen zijn populair en makkelijk. Iedereen gebruikt ze en er zijn vandaag vele apps en websites die hierop inspelen. Vaak vergeten we wel eens dat we geld overmaken van een persoon naar de andere persoon. Of van een rekening naar een andere rekening.

Mensen met slechte bedoelingen hebben door dat jouw portefeuille afnemen vaak makkelijker is, en minder risico heeft, dan het overvallen van een bankfiliaal. Dit is online hetzelfde. Inbreken in het netwerk van een bank is lastig, tijdrovend en heeft grote risico’s om gevat te worden. Jouw geld afhandig maken tijdens een online betaling is een pak makkelijker.

Wat kan je hieraan doen? Je vindt het ook al terug in onze comics. Enkele makkelijke trucs zorgen ervoor dat je minder kwetsbaar bent voor deze praktijken.

Stap 1: Gebruik enkel websites die starten met https://. Deze zijn al beter beveiligd en zorgen ervoor dat je het moeilijker maakt.

Stap 2: Vele browsers geven al snel aan of een website te vertrouwen is of niet door een hangslot voor het adres te plaatsen. Als het slotje dicht is, is de website al betrouwbaarder

Stap 3: Ga niet zomaar in op ongeloofwaardige aanbiedingen. Deze zijn er om je te lokken en zijn vaak te mooi om waar te zijn. Als dit zo is, dan zullen het vaak ook geen echte aanbiedingen zijn en wil men je iets afhandig maken.

Stap 4: Als je toch overgaat tot betaling en bestelling, zorg dan dat je controleert of de website of app je doorverwijst naar de website of app van je bank. Een bank verandert de lay-out van deze pagina’s niet vaak, en als ze het wel doen dan brengen ze je op de hoogte. Dus als je iets verdacht ziet of de pagina is niet helemaal hetzelfde als je gewend bent, stop dan en controleer eerst goed wat je aan het doen bent.

Stap 5: Bewaar tenslotte geen betalingsgegevens op de website. Dit maakt dat je betalingsgegevens altijd beschikbaar zijn voor deze organisatie en dat je zelf niet bewust bent als je de volgende keer een betaling uitvoert.

Gebeurt er dan toch iets fout, waarschuw dan direct je bank, laat de betaling annuleren en zorg dat je je wachtwoorden en bankkaarten veranderd. Je aankoop zal je nog wel ergens anders kunnen vinden, desnoods tegen een hogere prijs, maar dat is zeker niet zo belangrijk dan dat je betalingsgegevens in verkeerde handen vallen.


Pasman

Digitaal is TOP!! Maar let je wel op wat je doet en hoe je dit doet. Kijk zeker ook eens op de andere pagina's naar nog meer tips, evenementen of nuttige downloads die jij kan gebruiken om iedereen mee bewust te maken van het belang van Privacy en Security

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest