News & Events

Mag men nu zomaar een foto nemen van mij? Wanneer moet men toestemming hebben en wat met betrekking tot privacy?

Dit zijn allemaal zeer relevante vragen die we ons wel eens stellen als er foto’s worden genomen van ons, onze partner of kinderen. Maar wat mag nu wel en niet? En hoe staat dit in verhouding tot de nieuwe privacyregels (GDPR)?

De regels hieromtrent zijn spijtig genoeg niet zo eenvoudig en eenduidig. De privacyregels spelen hier zeker mee maar we mogen ook niet vergeten dat er portretrechten zijn en auteursrechten.
Portretrechten = de rechten van de geportretteerde, of diegene die op de foto staat.
Auteursrechten = de rechten van de auteur, of diegene die de foto gemaakt en bewerkt heeft.

We kunnen hier eigenlijk eenvoudig stellen dat de auteur (de fotograaf dus) altijd beschermd is in het werk dat hij maakt. Je kan dit dus niet zomaar namaken, veranderen, afdrukken, voor jezelf gebruiken etc. Hij is de eigenaar hiervan en dient telkens akkoord te gaan als je met dat beeld (de foto) iets wil doen. Maar er staat ook wel iets of iemand op deze foto, en hier moet je dus ook mee opletten.
Als hier een persoon op staat dan is deze persoon beschermt door het portretrecht. Een fotograaf kan dus niet zomaar een foto nemen van jou zonder dat jij hiermee akkoord bent. Het akkoord hiervoor kan allerlei vormen aannemen, bijvoorbeeld poseren voor een foto, wordt ook gezien als ‘akkoord gaan met het feit dat er een foto wordt genomen’. Maar er kunnen ook contracten gesloten worden, denk hierbij maar aan modellenwerk voor dagbladen of modebladen.

Er zijn wel enkele situaties waarin dit portret recht komt te vervallen. Hieronder vind je enkele beschrijvingen van situaties waarin het portret recht geheel of gedeeltelijk komt te vervallen:
– Je neemt een foto van een kerk en hier lopen enkele toeristen voorbij. Het hoofddoel is de foto van de kerk en niet van de personen
– Personen zijn niet of nauwelijks herkenbaar. Zoals de foto bij dit artikel, hier is geen portret gemaakt van een persoon. Het zijn zoveel mensen dat het niet om de persoon maar om de groep gaat.
– Als je je als persoon op een publieke locatie bevindt. Bijvoorbeeld als je naar een muziekfestival gaat dan kan je verwachten dat er foto’s worden gemaakt.
– Als de foto bedoeld is voor journalistiek werk. In het kader van verslaggeving zijn er namelijk specifieke regels
– Als je optreedt als publiek persoon, denk hierbij aan een minister of een straatartiest, maar ook aan jou als scoutsleider op een scoutsvergadering.

Je ziet het, een boel regels en uitzonderingen. Belangrijk voor jou om weten is dat je ook auteur of fotograaf bent als je foto’s maakt met je smartphone en deze op Instagram plaatst. Kijk dus uit welke foto’s je maakt en waar je ze post. Ik kan mij voorstellen dat jij ook niet graag een foto ziet op sociale media die je liever niet met anderen deelt.


Gert Maton

Gert Maton

Als Privacy en Security expert volg ik dagelijks de evoluties rond de bescherming van onze eigen gegevens. Veel aandacht gaat hier naar kwetsbare groepen zoals kinderen of personen met beperktere technische kennis of ervaring. Hopelijk kunnen we hen via PaSMaN bereiken en de nodige tips geven om in de toekomst een beter en veiliger digitaal level op te bouwen.

Pin It on Pinterest