News & Events

Op dinsdag 5 februari trekken experts van CRANIUM naar scholen om bijna 1000 kinderen en jongeren te waarschuwen voor de gevaren van onvoorzichtig gedrag op het internet.

Safer Internet Day (SID)

De Safer Internet Day is een jaarlijks wereldwijd evenement dat door de Europese Commissie wordt georganiseerd. Europese kinderen gaan gemiddeld op zevenjarige leeftijd voor het eerst op het internet. Vanwege de zeer snelle ontwikkeling is het belangrijk om regelmatig aandacht te besteden aan de nieuwe media om leerlingen optimaal en veilig wegwijs maken in onze snel veranderende samenleving. Safe Internet Day trad snel buiten de grenzen van Europa wordt nu al gevierd in meer dan 110 landen.

Bijna 1000 kinderen en jongeren sensibiliseren met PaSMaN

Op dinsdag 5 februari trekken de Privacy & Security Experts van CRANIUM vrijwillig naar 15 scholen, om kinderen en jongeren te sensibiliseren. Hiervoor hebben ze PaSMaN (Privacy & Security MaN) ontwikkeld en richten ze zich op de allerjongste internetgebruikers. Dit stripfiguurtje zal kinderen leren hoe ze moeten omgaan met de gevaren die het internet stelt: Hoe omgaan met vriendschapsverzoeken? Hoe een veilige website herkennen? Hoe een geschikt wachtwoord kiezen? …

Op Safe Internet Day krijgen kinderen van de tweede tot derde graad basisonderwijs de kans om aan de PaSMaN workshops deel te nemen. Deze bevatten hands-on voorbeelden, tips en tricks die meteen toepasbaar zijn. Na de workshop hebben de kinderen een rugzakje vol kennis en vaardigheden, zodat ze veilig met hun smartphone, tablet of laptop het internet kunnen betreden. Voor de workshops wordt er geprobeerd een zo breed mogelijk draagvlak te krijgen, daarom worden ook scholen en richtingen uit bijzonder onderwijs meegenomen.

Ouders en leerkrachten ondersteunen in hun internetopvoeding

Heel wat ouders en leerkrachten zijn zelf opgegroeid in minder interactieve tijden en hebben zelf beperkte kennis omtrent het internet en zijn toepassingen. Zelfs voor de ouders en leerkrachten met ervaring, is het niet evident om de gevaren van het internet correct in te schatten. PaSMaN wil op een speelse manier de kinderen kennis bijbrengen omtrent Privacy en Veiligheid en zo de ouders en leerkrachten ondersteunen in hun internetopvoeding.

 

‘Privacy en respect voor de persoonlijke gegevens van jezelf en anderen zijn belangrijke pijlers van een leuk, veilig en verantwoord internetgebruik. Child Focus juicht dus initiatieven als Pasman, waarbij privacy-specialisten hun expertise ter beschikking stellen van kinderen en jongeren, zeker en vast toe.’

Child Focus


Gert Maton

Gert Maton

Als Privacy en Security expert volg ik dagelijks de evoluties rond de bescherming van onze eigen gegevens. Veel aandacht gaat hier naar kwetsbare groepen zoals kinderen of personen met beperktere technische kennis of ervaring. Hopelijk kunnen we hen via PaSMaN bereiken en de nodige tips geven om in de toekomst een beter en veiliger digitaal level op te bouwen.

Pin It on Pinterest